Siljansbygdens möbeltradition

 

Det kan vara traktens skönhet som sedan länge inspirerat befolkningen att utforma sina bruksföremål inte bara för att vara funktionella och hållbara, utan också för att vara vackra att se på. Den berömde danske författaren H C Andersen t ex, skrev på 1800-talet i sin reseskildring I Sverrig: ”Målare och diktare, ta varandra i hand, kom upp till Dalarna, det fattiga landet är rikt på skönhet och poesi, rikast dock vid Siljans sjö.” Men folket i Siljansbygden kunde inte enbart leva på det magra jordbruket, utan tvingades hitta på bisysslor eller försörja sig på lönearbete på andra orter. Arbetsvandringar blev en del av vardagen för folket runt Siljan och norra Dalarna. Bisysslorna utvecklades till ett specialiserat hantverk som såldes under långa vandringar. I Siljansbygden specialiserade man sig på möbelsnickeri, och här har hantverkstraditioner och kvalitetstänkande hållits levande genom generationerna.

Vår historia

 

Det engelska inflytandet under sengustaviansk tid influerade stolsmakarna att tillverka spjälstolar med svängda, närmast kvadratiska ryggar och avsmalnande fyrkantiga ben. Först i Stockholm, men så småningom också bland allmogen på landsorten. Med sin goda sittkomfort blev den en av de vanligaste stolsmodellerna, och en variant med sju spjälor i ryggen kom att bli känd som Leksandsstolen. 1912 var minst ett 15-tal aktiva stolsnickare verksamma i Hjulbäck, Siljansnäs, och de hade ett grundmurat rykte att hålla en hög kvalitet på sina arbeten.
 Erkers Eric flyttade på 20-talet hem till Björken, Siljansnäs för att starta caféverksamhet. Sortimentet ökades efter hand ut med hemslöjd från gårdarna i trakten, och efter en tid hade verksamheten vuxit till en lanthandel. 1932 köper Eric en svarv för att kunna tillverka koppar, fat och kannor till sin butik. Några år senare utökas verksamheten med tillverkning av möbler som dalakistor, hörnskåp och stolar. Det är också då som tillverkningen av traktens traditionella stolsmodell tas upp. Produktionen har efter hand fokuserats på möbler, och den ursprungliga modellen av Leksandsstolen har med tiden fått sällskap av ett flertal varianter. 

Gör ett besök! Så hittar du till oss